Kiltanakit

 

Mihin fuksin kannattaa kähmiä?

Killassa on monenlaista tehtävää kaikenkarvaisille tekijöille, mutta mikä sopii juuri sinulle? Vanhemmat ja ei niin vanhat kiltatoimijat arvostelivat nykyiset ja entiset kiltanakkinsa fuksiyhteensopivuuden kannalta asteikoilla 0-5/5 ja jättivät myös lyhyet kommentit tehtävästä kaikkien luettaviksi.

Kähmyn voi tehdä kähmykoneessa. Muihin kuin hallitusvirkoihin kähmyksi riittää yleensä pelkkä mielenkiinnon ilmaisu hommia kohtaan, jonka jälkeen toimikuntien puheenjohtajat ottavat kähmijöihin yhteyttä haastattelun merkeissä.

  

  1. 5/5 Kähmi heti!

1.1. Isäntä & Emäntä 5/5"Sopii erityisen hyvin fuksille, koska emäntänä/isäntänä pääsee aktiivisesti heti mukaan kiltatoimintaan. Tehtävässä riittää tekemistä, mutta toisaalta se myös antaa paljon. Sopii erityisesti tyypeille, jotka tykkäävät viihdyttää muita ja järjestää tapahtumia ja oppia uusia taitoja. Ei estä täysipainoista opiskelua. Virka sopii myös muutenkin ensimmäiseksi toimariviraksi, vaikka ei enää fuksi olisikaan.
Tehtävään sisältyy sitsien suunnitteluun osallistuminen, sitsien järjestäminen (ruoka, tila, koristelu, jatkot), saunailtojen käytännönjärjestelyt sekä muutamassa jonkin muun killan toimikunnan tapahtumassa auttaminen esim. International sitsit."
- Anni Parkkila

"Tästä toimikunnasta muodostuu yksi kovimmista posseista joka vuosi, hommia tehdään hyvin tiiviisti ja joka kohdassa pidetään pilke silmäkulmassa. Duunia kyllä riittää, mutta ei opiskelujen kannalta ole ongelma todellakaan. Parhaat bileet on tiskin takana!"
- Miika Koskela

"Erittäin sopiva homma. Täydellinen, jos tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, sekä tekeminen tiiviissä porukassa. "
- Joni Kurvinen

"Paras porukka, aitiopaikka killan tapahtumiin!"
- Johanna Kauppila

"Vie jonkin verran aikaa, mutta on ainakin tuplasti sen arvoista. Ohjelmatoimikunnassa on kivaa ja sitsejä järjestäessä tutustuu pakostakin muihin kiltalaisiin. Yhdessä tekeminen on parasta!"
- Essi Jukkala


1.2. Valokuvaaja&Elokuvaaja 5/5"Jos tykkää valokuvata ja mieluusti omistaa kameran, niin ehdottomasti kyllä! Tehtävä on helppo eikä liian raskas. Tehtävään kuuluu yksinkertaisesti tapahtumien valokuvaaminen, kuvien muokkaaminen ja niiden lataaminen killan galleriaan ja yleisesti gallerian ylläpito. Lisäksi tehtävään voi kuulua oman kiinnostuksen mukaan erilaisia spessujuttuja, esimerkkinä CV-kuvauksen järjestäminen kiltiksellä tammikuussa kesätyöhakujen alkaessa."
- Anni Parkkila

"Kaikkiin killan tapahtumiin pääsee mukaan (ilmaiseksi), eikä kuvaaminen kuitenkaan estä mukanaoloa. Samalla harjaantuu tapahtuma- ja potrettikuvauksessa ja editoinnissa. Työläintä on jälkieditointi, mutta senkin voi tehdä kukin omalla tavallaan."
- Jyri Lind

"Jos vain suhteellisen ok kamera löytyy, niin homma sopii kenelle tahansa. Rankinta on kuvien muokkaus jälkeenpäin, mutta siitä saa hyvää kokemusta ja kun ajattelee kuvaamista harrastuksena, niin siitä tulee myös hauskaa. Kuvaustaito kehittyy vain kuvaamalla"
- Essi Jukkala


1.3. Urheiluvastaava 5/5"Mikäli tykkäät liikunnasta, etkä pelkää harrastaa sitä myös muiden seurassa, on tämä nakki kuin luotu sinulle. Tehtäviisi kuuluu pitää huolta, että killan webissä olevat urheilutapahtumat ja niiden ilmot ovat ajan tasalla ja että teekkarisarjoihin on tulossa tarpeeksi pelaajia. Parasta hommassa on, että saat itse valita mitä lajikokeiluita järjestät ja milloin pidät ne, jolloin pääset itse kokeilemaan uusia lajeja edullisesti. Myös kiltalenkkien tai vastaavien yhteisten liikuntatapahtumien järjestäminen on suotavaa."
- Samuli Mononen


1.4. Graafikko 5/5"Homma sopii tosi hyvin ihan kenelle tahansa kiltalaiselle, ei tarvitse olla muuta kuin innostusta julisteiden ja haalarimerkkien tekoon ja ehkä mahdollisuus käyttää Photoshoppia/Illustratoria tai vastaavaa ohjelmaa."
-Mari Porko


1.5. Ulkokisälli 5/5"Ulkokisällinä pääsee tekemään juttuja ulkomaalaisopiskelijoille ja heidän kanssaan. Homma on suhteellisen kevyttä, mutta siihen voi käyttää aikaa juuri niin paljon kuin haluaa. Lisäksi ulkokisällinä pääsee mahdollisesti leikkimään muiden sähkökiltojen edustajien kanssa. Ja myös näyttämään paikkoja EKAKeille, ah niin ihanille ruotsalaispojille, jotka saapuvat Suomeen vuosijuhlaviikolla. Sopii varsin hyvin siis myös fuksille."
-Essi Jukkala


1.6. Toimittaja 5/5"Jos lehden tekeminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Sössöön voi tuottaa aika pitkälti juuri sellaista sisältöä kuin itse haluaa, ja juttujen ideointiin saa tarvittaessa apua muulta toimitukselta ja päätoimittajalta. Homma ei ole kovin kuormittavaa, ja on siksikin oikein turvallinen valinta ensimmäiseksi toimariviraksi."
- Aliisa Pietilä

"Jos oikeinkirjoitus on hallussa ja juttusuoni pulppuaa, niin ehdottomasti kannattaa hakea!
Tässä hommassa voi päästää luovuuden valloilleen ihan 5/5."
- Johanna Kauppila


1.7. Kulttuurivastaava 5/5"Kulttuurivastaava on ehdottoman fuksisopiva kiltahomma. Kulttuurivastaavana loistaa, kunhan kulttuuri on lähellä sydäntä, ja löytyy ripaus luovuutta tapahtumien suhteen. Vaikka tapahtumien järjestäminen ei olisi entuudestaan tuttua, on toimikuntaa johtava hallituslainen apuna. Käsite 'kulttuuri' antaa myös mahdollisuuden hyvin erityyppisille tapahtumille. Valmista totuutta ei ole, ja jokainen vastaavavuosikerta voikin tehdä killan kulttuuritoiminnasta itsensä näköisen. Esimerkkejä tänävuonna järjestetyistä tapahtumista löytyy skrollaamalla SIK-Kulttuuri Facebook-sivua: fb.com/KulttuuriSIK "
-Tuomas IsolaAlkuun    2. 4/5 Sopii mainiosti fuksille

2.1. Lukkarikisälli 4/5"Sopii hyvin, jos tykkää olla äänessä ja laulattaa ihmisiä. Hommaa kuitenkin helpottaa se, jos heti syksyllä käy sitseillä ja tietää mitä hommaan sisältyy. Tehtävä on myös melko kevyt, koska kaikilla sitseillä ei tarvitse olla lukkaroimassa. Tehtävään kuuluu lukkaroinnin sekä laulukulttuurin opettelu, lukkarointito sitseillä, läsyjen teko ennen sitsejä sekä mahdollisesti osallistuminen laulusaunan tai vastaavan järjestämiseen."
- Anni Parkkila

"Jos vähänkään sitsaaminen on maistunut, vitsit onnistuu edes jollain tasolla ja esiintymiskammo ei tapa, niin yks pirun hauska homma tiedossa kisällinä. Hommia on juuri sen verran kuin ehtii ja haluaa ja lukkarit ovat aina opastamassa ja opettamassa mukana."
- Miika Koskela

"Jos sitsaaminen on hauskaa, niin lukkarointi on vielä hauskempaa! Vitsien ja aasinsiltojen kertominen on parhaimmillaan silloin, kun muiden on pakko niitä kuunnella. Lukkarikisällinä oppii teekkarien laulukuttuurin saloja, pääsee mouhoamaan kongin ääreen ja valitsemaan läsyjen kuvitusta ilman täyttä lukkarin vastuuta. Laulutaito ei ole missään mielessä vaatimus tässä hommassa."
- Panu Oksiala


2.2. Sihteeri 4/5 (Hallitus)"Sopii hallitushommista parhaiten fukseille. -1 tulee juurikin tuosta hallitushomman vastuusta. Kuhan viikottainen työrytmi löytyy (ei sen kalan), niin hommat hoituvat lähes omalla painollaan. Toki oikeinkirjoituksen osaamisesta on plussaa mutta hallitus onneksi oikolukee pöytäkirjat ennen hyväksyntää."
- Samu Toimela


2.3. Sisäkisälli 4/5"Hoitelee kiltahuoneen välittömän ympäristön palveluja kuntoon yhteistyössä muiden kanssa. Homman luonteeseen kuuluu käydä täydentämässä kiltahuoneelle sekä varastoon kiltahuoneessa myytäviä makeisia sekä kaffetta, periaatteessa kahdeksan isompaa reissua vuodessa riittäisi. Tänä vuonna ollaan käyty mieluummin vähän pienempiä kauppareissuja välillä, niin olisikohan joku 20 kauppareissua ollut vuodessa. Sisäkisällin homma ei siis ole tiskata ja siivota, vaan muistuttaa kanssaopiskelijoitaan tarpeen vaatiessa omien jälkien siistimisestä, yleensä kuitenkaan kukaan ei tahalleen sotke."
- Jere Kaiku


2.4. Opintokisälli 4/5"Opintoasioihin liittyvä tehtävä, jossa pidetään opiskelijoiden edunvalvontaa yllä järjestämällä mm. palautekyselyitä tai -ryhmiä kursseista, jotka ei tunnu toimivan. Lisäksi tehtävään kuuluu opintoaiheisten tapahtumien järjestäminen, joissa käsitellään opintoihin liittyen kiinnostavia aiheita, kuten esim. vaihto-opiskelu. Yleensä kaksi kertaa vuodessa tulee myös abeille suunnattu tapahtuma, jonne mennään kertomaan heille omassa koulutusohjelmassa opiskelusta. Tehtävä on suhteellisen kevyt."
- Aapo Kokko


2.5. Pajakisälli 4/5"Mielestäni pajakisällin virka sopii todella hyvin fuksille, joka on kiinnostunut elektroniikasta, koodauksesta tai tietokoneista! Virka ei vaadi mitään erityistä osaamista (elektroniikan, tietokoneiden ja muutenkin protoilun ymmärtämisestä on kuitenkin huima etu!) vaan sitä oppii tekemällä. Tärkeää on pystyä selviämään pajan tropiikissa ja oppia missä tavarat siellä ovat.
Mielestäni virka on oikeasti mahtava keino hypätä kiltatoimintaan mukaan ja antaa mahdollisuuden turvallisesti tutustua killan infraan."
- Emil Fihlman


2.6. Viestintäkisälli 4/5"Viestintäkisälli avustaa viestintämestaria hänen tehtävissään. Homma on mukavaa ja monipuolista, jos omaa mielenkiintoa tekniikkaa kohtaan. Ohjelmointitaidot eivät ole välttämättömiä, mutta kiinnostuksesta ohjelmoinnin oppimiseen ei ole haittaa. Kuitenkin jonkinlainen ymmärrys tietotekniikkaa kohtaan on hyvä olla olemassa."
- Teemu Mikkonen


2.7. Taittaja 4/5"Taittajaksi voi ruveta kuka tahansa asiasta kiinnostunut, mutta kannattaa huomioida, että lehden taitto vie taittoviikoilla huomattavasti aikaa. Aikaisempi inDesign-kokemus on eduksi, mutta ei pakollista (en ollut itse ikinä koskenut ohjelmaan kun rupesin hommaan, mutta opin nopeasti)."
- Mari Porko


2.8. Yrityssuhdevastaava 4/5"Yrityssuhdevastaava kuuluu yrityssuhdetoimikuntaan, jonka tehtävänä on sopia yhteistyöstä yritysten kanssa vuosisopimusten, haalarimainosten, excursioiden ja muiden yrityssuhdetapahtumien muodossa. Päivittäinen tekeminen on lähinnä excursio-matkojen suunnittelua ja yhteydenottoja yritysten edustajiin puhelimitse/sähköpostitse.

Jos siis puhelin pysyy kourassa ja sähköpostin kirjoittaminen ei tuota suunnatonta tuskaa, on tehtävä mainio myös fuksille. Toimikunnasta saa helposti apua niihin tilanteisiin, kun ei tiedä miten toimia. Jos olet ollut aiemmassa elämässä ärsyttävä puhelinmyyjä, limainen autokauppias tai muuten vaan olet valmis myymään vaikka mummosi, tehtävä on 5/5: "Hae jo!" Yrityssuhdevastaava oli minun ensimmäinen toimihenkilövirka."
- Juha Korpio

"Sopii erityisen hyvin, jos kiinnostaa olla yhteydessä yritysmaailman ja kehittää omia markkinointikykyjä. Tehtävässä otetaan yhteyttä firmoihin, järjestetään excrusioita eli yritysvierailuita, yritetään saada sponsoreita erinäisiin tapahtumiin tai killan hankintoihin ja ollaan mukana järjestämässä muita yritysaiheisia tapahtumia, kuten esim. Kotimaan Pitkä (suuri excurio reissu) ja Yritysbrunssi, jossa firmat tulevat Otaniemeen kertomaan toiminnastaan. Ainoa mahdollinen kouluun liittyvä rasite on se, että pitää pystyä soittamaan firmoille normaalina työaikana, mutta yleensä kaikilta löytyy useita tälläisiä aikoja viikolta."
- Aapo KokkoAlkuun    3. 3/5 Sopii fuksille

3.1. Päätoimittaja 3/5 (Hallitus)"Jos hallitustyöskentely ja Sössön tekeminen kiinnostaa, niin fuksius ei ole mikään este hommalle. Plussaa toki on, jos on ollut aiemmin mukana Sössötoimikunnassa tai on muuten hyvä kuva Sössön toiminnasta, siksi vain 3/5. Hallitusnakeista kuitenkin varmaan sieltä fuksille sopivimmasta päästä. Lisäksi, vaikka päätoimittaja on pitkään ollut hallitusvirka, on hommaan varmasti mahdollista hakea myös hakematta hallitukseen, jolloin tehtävä toki on vähemmän kuormittava."
- Aliisa Pietilä

"Vaatii kykyä käskyttää ihmisiä tekemään hommansa ajoissa, joka voi käydä yllättävän ikäväksi välillä (siksi on hyvä ehkä tuntea kiltalaisia sen verran, että tämä hoituu). Myös kokemuksesta jonkin lehden toimittajana/taittajana on apua, niin tietää edes vähän millaisia hommia lehden tekoon kuuluu. Myös hallitushomma, eli vie aikaa."
-Mari Porko


3.2. PoTa-toimikunnan jäsen 3/5 (PoTa)(jos PoTa-tirehtöörit haluavat perustaa ihan toimikunnan)
"Toimikuntaan haku todennäköisesti tapahtuu vasta fuksivuoden ollessa lopullaan, joten joo, periaatteessa sopii myös fuksille. Tehtävässä voi tietyllä tapaa helpottaa, jos on ennen käynyt vuosijuhlilla, mutta se ei silti ole mitenkään välttämätöntä ja tarvittava briiffaus aiheesta varmastikin tarjotaan. Tehtävän pääpaino on PoTa-viikon tapahtumien suunnittelu ja järjestäminen ja omien vastuualueiden hoitaminen (esim. kokkarit, jatkot tai koristelu). Sopii tyypille, joka tykkää isommista projekteista ja tapahtumien järjestelystä."
- Anni ParkkilaAlkuun    4. 2/5 Aikaisemmasta kiltakokemuksesta hyötyä

4.1. Viestintämestari 2/5 (Hallitus)"Vastaa nimensä mukaisesti killan viestinnästä, verkkosivuista ja IT-infrasta. Kokemus Linuxista, PHP-ohjelmoinnnista ja tietokoneista yleisesti on eduksi, mutta ei missään mielessä välttämätöntä, sillä kiinnostunut oppii asiat nopeasti. Ja tässä hommassahan tosiaan oppii kaikkea mielenkiintoista tietotekniikkaan liittyen! Kuitenkin aiemman kiltakokemuksen tuoma käsitys killan tietotekniikasta ja viestintäkäytänteistä on tässä eduksi. Voi myös vielä yllättävän paljon aikaa kun tietotekniikka tunnetusti lahoaa aina silloin kun sitä vähiten toivoisi."
- Panu Oksiala


4.2. TEK-yhdyshenkilö: 2/5"Tähänkään ei sikäli mitään estettä ole, mutta muiden kiltatoimien kautta TEK saattaa tulla tutummaksi, jolloin yhdyshenkilönä toiminen on paljon helpompaa. Aikaa tämä homma ei juuri vie (paitsi fuksiviikolla) eikä ole hirveän haastavaa, mutta silti suosittelisin muita virkoja ennemmin fukseille."
- Joni Kurvinen

"Sinänsä ei ole mitään estettä kähmytä fuksina tähän hommaan, mutta hyvä olla aikaisempaa kokemusta killan toiminnasta."
- Johanna Kauppila


4.3. Lukkari: 2/5"Tätä varten on lukkarikisällin virka. Varsinaisen lukkarin olisi hyvä olla kolunnut sitsejä jo useamman vuoden, jotta esim. laulut ovat oikeasti hanskassa."
- Joni Kurvinen


4.4. Opintomestari 2/5 (Hallitus)"Opintomestari vastaa killan jäsenten edunvalvonnasta koululle päin toimien tiiviissä yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa. Homma vaatii tietämystä koulun toimintatavoista eikä monipuolisemmasta opiskelukokemuksestakaan ole haittaa. Monipuoliset kurssikokemukset antavat vertailukohtia ja näkemystä valitusten ja palautteen käsittelyyn ja eteenpäin viemiseen. Varsinkin keväällä kuluu paljon aikaa koulun kokouksissa ja vastaavissa istumiseen, mikä voi vaikeuttaa fuksirientoihin osallistumista."
- Toni Kangas


4.5. Valtuuston puhemies 2/5 (Valtuusto)"Sinänsä kuka tahansa yhdistysjyrä, jolla on hyvät hallintotavat ja yhdistyslaki hallussa, pysyy tämän homman hoitamaan, mutta killan toimintatapojen tunteminen olisi tärkeää. Sen sijaan valtuustojen jäsenenä toimiminen sopii kenelle tahansa, jota killan toiminnan valvominen ja suurten linjojen vetäminen kiinnostaa. Se antaa myös kattavan läpileikkauksen killan toimintaan."
- Johanna Kauppila


4.6. Potentiaalin Tasaus -tirehtööri 2/5 (PoTa)"Vaikka tätä nyt ei normaalisti valitakaan kiltakähmyjen yhteydessä, niin kerronpa nyt tästäkin. PoTa-tirret on yleensä valittu keväällä ja siinä vaiheessa, kun juhlajärjestelyt tosissaan alkaa ei olla enää fukseja. On kuitenkin aika oleellista, että on käynyt useammissa vuosijuhlissa, joista ainakin yksi olisi PoTa. Lisäksi kokemus pöytäjuhlien järjestämisestä on iso +."
- Johanna KauppilaAlkuun    5. 1/5 Ei sovi fukseilun kanssa yhteen.

5.1. Hovimestari 1/5 (Hallitus)"Haittaa merkittävästi fuksitouhuja ja joidenkin hovimestarin hommien hoitaminen saattaa estyä kokonaan fuksivuoden takia. Tulisi olla kokemusta killan tapahtumista ja erinäisten juhlien järjestämisestä."
- Johanna Kauppila

"Killan kaikkien tapahtumien pyörittäminen on aika rankkaa, kun samalla täytyy pitää huolta toimikunnasta, raha-asioista ja osallistua hallitustyöskentelyyn. Parasta hommassa on se, että saa itse tehdä juuri sen näköisiä tapahtumia kuin haluaa! Ei ehkä kuitenkaan sovi fuksille, sillä ei ole kiva jos kaikki aika menee kaiken uuden opetteluun. Helpompaa fuksina on lähteä mukaan Ohjelmatoimikuntaan, joka tekee tapahtumia hovimestarin johdolla."
- Essi Jukkala


5.2. Puheenjohtaja: 1/5 (Hallitus)"Vie ihan liikaa aikaa fuksikeväältä. Sinänsä fuksius ei ole este, etenkin jos on kokemusta yhdistystoiminnasta, mutta tämänkokoisen organisaation pyörittäminen on valtava haaste fuksille ja pohjalla olisi hyvä olla joku kiltanakki. Voisi ihan yhtä hyvin olla 0/5. Laitoin nyt kuitenkin 1/5, kun fuksius suoraan ei ole este (helvetinmoinen hidaste se on)."
- Joni KurvinenAlkuun    6. 0/5 Älä kähmi

6.1. Fuksikapteeni: 0/5 (Hallitus)"Spoilaa koko kevään tai vähintään hankaloittaa muun toimikunnan tekemisiä. Myöhemmin sitten."
- Joni Kurvinen


6.2. Kiltapatruuna 0/5"Kiltapatruunan on hyvä olla vanhempi kiltatoimija, ehkä jopa lähellä valmistumista. Killan historia, toimintatavat ja kulttuuri pitäisi olla hallussa. Olisi myös hyvä, että tähän virkaan valittava henkilö olisi jo ottanut hieman (vähän, muttei paljoo) etäisyyttä killan arjen pyörittämiseen, jotta kiltapatruuna osaa tarkastella killan meininkiä mahdollisimman objektiivisesti."
- Johanna KauppilaAlkuun